A tartósan hideg idő beállta előtt már ősszel érdemes felkészíteni az autónkat a téli biztonságos autózáshoz. Legyünk előrelátóak és ne hagyjuk a karbantartást az utolsó pillanatra, mert már az októberi reggelek is okozhatnak kellemetlen, fagyos meglepetéseket.

LÁSSUK LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE, HOGYAN KÉSZÍTSE FEL AUTÓJÁT A TÉLI SZEZONRA!

TÉLIGUMIK CSERÉJE

Ha a nappali hőmérséklet már nem éri a 7 °C-ot, akkor ne halogassuk tovább a nyári gumiabroncsokat télire cserélni, hiszen ilyen hűvös, akár esős időben a reggeli fagy gyakori, különösképpen hidakon és felüljárókon. Az autó biztonságos tapadásához tehát szükséges a téli gumiabroncs, illetve annak megfelelő nyomása. Fontos, hogy a már meglévő téli gumiabroncsokat is átvizsgáljuk és ha annak bordamélysége nem éri el a 4 mm-t, úgy javasolt új téli gumiabroncs vásárlása.

FÉKEK ELLENŐRZÉSE

A közlekedésben az egyik legfontosabb tényező, hogy mindenféle körülmények között időben meg tudjunk állni az autóval. Ezért rendszeresen, de különösen télen, a rosszabb útviszonyok miatt is ajánlott minden egyes elindulás előtt fékpróbát végezni. Ezt javasolt évente egyszer, egy szervizes vizsgálattal is kiegészíteni, amikor is a szakember megvizsgálja a fékfolyadékot és a fékrendszer összes alkatrészét és a betétek kopását.

FAGYÁLLÓ ÉS SZÉLVÉDŐMOSÓ FOLYADÉK ELLENŐRZÉSE

A hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját mindenképpen ellenőriztetni kell. Érdemes minél alacsonyabb hőfokra beállítani a hűtőfolyadék fagyáspontját (-25 °C -30 °C között). Ne felejtsük el kiüríteni és téliesített szélvédőmosó folyadékkal feltölteni a tartályt.

JÓ ABLAKTÖRLŐ A JÓ LÁTÁSI VISZONYOKÉRT

Télen gyakrabban kerülhetünk olyan helyzetbe, melyben a látási viszonyok erősen próbára teszik a látásunkat és a biztonságos haladásunkat. Az elöregedett ablaktörlők hóviharban, de akár csak egy enyhébb havazásban sem szolgálnak megfelelően. Cseréltesse le az elhasználódott ablaktörlőit! Télen egy egyszerű praktikával érdemes óvni az ablaktörlőinket, hogy fagyos időben ne fagyjanak le a lapátok: hajtsuk fel őket.

TÉLI AKKUMULÁTOR

Télen nehezebb feladat hárul az akkumulátorokra, a hideg, fagyos idő miatt sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A három évesnél idősebb akkumulátort érdemes műszeresen ellenőriztetni, hogy megfelel-e a téli időjárás követelményeinek.

VILÁGÍTÁS ELLENŐRZÉSE

Télen különösen fontos, hogy tényleg elvégezzük gépjárművünk világításának ellenőrzését és szintén fontos beállítatni a fényszóró magasságot, hogy lámpáink megfelelően világítsanak nekünk, de ne vakítsák el a szembejövőt.

Ne feledje, hogy rengeteg kellemetlenségtől és fölösleges költségektől kímélheti meg magát, ha gépjárművét rendszeresen ellenőrizteti és szervizelteti. A Baritone Autó- és Gumiszerviz csapata készséggel áll ügyfelei rendelkezésére. Jelentkezzen be hozzánk időben a téligumi cserére és az autó átvizsgálására.

Várjuk sok szeretettel A Baritone Csapat